Te rogaliki z ciasta francuskiego robię w 10 minut. Używam tylko 4 składników

Dodano:
Rogaliki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / Yuriy Golub
Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce. Ekspresowo można bowiem zrobić z niego coś pysznego na słono lub słodko. Ja polecam rogaliki z 4 składników. Robię je zwykle do kawy, bo są obłędne.

Gotowe ciasto francuskie to naprawdę świetny wynalazek. Doskonale komponuje się z dodatkami wytrawnymi i słodkimi, a specjały z niego robi się w kilka minut. Gdy doliczy się czas pieczenia, okaże się, że w pół godziny można otrzymać wyborny smakołyk. Dlatego zawsze warto mieć paczkę ciasta francuskiego w lodówce.

Ciasto francuskie jest idealne dla wszystkich łasuchów

Z ciasta francuskiego i słodkich dodatków można przygotować przeróżne ciasta i ciasteczka. Ciasto to da się wykorzystać jako spód do tarty z budyniem i owocami czy spód i wierzch do napoleonki. Z tego listkowego ciasta można też wyczarować mnóstwo małych, słodkich form. Wśród nich są poduszeczki, trójkąty, rogaliki czy bardziej wymyślne kształty. Ostatnio na Smaki.pl pojawił się przepis na wianki z ciasta francuskiego i jabłek, bo trzeba przyznać, że ciasto to w połączeniu z jabłkami smakuje naprawdę doskonale. A dziś pokażę wam, jak z czterech składników robię błyskawiczne rogaliki.

Rogaliki z ciasta francuskiego idealne do kawy

Rogaliki z ciasta francuskiego robię zwykle z myślą, że będą do kawy. Jednak często zanim ją zaparzę, domownicy zdążą je schrupać. Wniosek, że powinnam je robić z podwójnej porcji ciasta francuskiego i jabłek.

Przepis: Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki nadziewane jabłkami w cukrze i cynamonie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Nagrzewanie piekarnika i krojenie jabłekPiekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza. Jabłko umyj, obierz, przekrój na 4 części, wytnij gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na 3 części.
  2. Krojenie ciasta francuskiegoCiasto francuskie ociepl do temperatury pokojowej. Pokrój je na 12 takich samych, wydłużonych trójkątów.
  3. Formowanie rogalikówKawałki jabłek obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Kładź po kawałku jabłka na szerszym końcu długiego trójkąta i zawijaj je w ciasto.
  4. Pieczenie rogalikówBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej rogaliki lekko je zaginając. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Czym jeszcze można nadziać rogaliki z ciasta francuskiego?

Oprócz jabłek doskonałym nadzieniem do rogalików z ciasta francuskiego może też być kostka czekolady, twaróg doprawiony wanilią, ugotowany budyń czy marmolada.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...